Ben je van plan om een appartement te kopen? Dan doe je er goed aan om je op voorhand goed te bevragen over enkele praktische en financiële zaken. Dominique Krickovic van de Unie van Vlaamse Syndici (UVS) lijst de belangrijkste aandachtspunten op.

Grondig bevragen

Een op de drie Belgen woont in een appartement en dat aantal zal nog toenemen de komende jaren. “Daarom raden we mensen altijd aan om zich op voorhand grondig te bevragen”, vertelt Dominique Krickovic. “Bezoek vooraf zeker de syndicus en leg hem al je vragen voor. Als beheerder van het gebouw is hij het ideale aanspreekpunt.”

Deel van een gemeenschap

Wonen in een appartement betekent ook dat je moet overeenkomen met heel wat andere bewoners van het gebouw. “Onderschat dit menselijk aspect zeker niet, want je zal deel uitmaken van een gemeenschap. Ga praten met enkele mede-eigenaars en pols naar de verstandhouding tussen de bewoners. Zo merk je op voorhand al of er bepaalde gevoeligheden zijn.”

Extra kosten

Ga je een appartement kopen en kom je met je budget net toe om je lening hiervoor af te betalen? “Weet dan dat er sowieso nog extra kosten zullen bijkomen”, verduidelijkt Krickovic. “Je moet altijd rekening houden met mogelijke renovaties en beslissingen van de algemene vergadering. Veel hangt natuurlijk af van de staat van het gebouw. Als er nog veel verbouwingen moeten gebeuren, zal je daar als mede-eigenaar jouw deel voor moeten betalen. Daar kan je niet onderuit.”

Nieuwe wet

“Op 1 januari 2019 treedt wel de nieuwe wet op de mede-eigendom in werking”, weet Krickovic. “Die zal het makkelijker maken voor bewoners om beslissingen te nemen over de gemene delen van het gebouw, zoals de traphal, lift en het dak. Voortaan is een meerderheid van 2/3de voldoende om werken aan de gemene delen erdoor te krijgen, en zelfs 50% voor verplichte werken . Nu is dat nog een meerderheid van 3/4de. Dat betekent dat er sneller zaken kunnen gebeuren in het gebouw, maar ook dat je als mede-eigenaar sneller zal moeten bijdragen in de kosten.”

Tijdig verzet aantekenen

In de nieuwe wet zit ook een duidelijke verplichting voor wie een appartement verhuurt. “Als verhuurder moet je de verslagen van de algemene vergadering binnen de maand aan je huurders overmaken. Dat geeft huurders de mogelijkheid om bepaalde beslissingen die in hun nadeel zouden zijn te betwisten. Zo kunnen ze zich bijvoorbeeld tijdig verzetten tegen bepaalde werken waarvan ze veel hinder zouden ondervinden.”

Te verwachten kosten

“Welke kosten je zoal moet incalculeren? In principe zouden de liften in appartementsgebouwen gemoderniseerd moeten zijn, met uitzondering van historische liften. Is de lift nog niet vernieuwd in het gebouw dat je voor ogen hebt? Dan weet je dat dit een serieuze meerkost is. Tegen 2020 moeten ook alle daken van appartementen in Vlaanderen geïsoleerd zijn. En tegen 2023 geldt hetzelfde voor dubbele beglazing. Weet je niet zeker of dit al gebeurd is in het appartement dat je wil kopen? Vraag het dan aan de syndicus, want dit staat niet altijd in de documenten die je krijgt van de notaris of verkoper.”

Bestaand of nieuw appartement?

Je denkt volgens Dominique Krickovic dus best goed na als je een goedkoper appartement wil kopen in een bestaand gebouw van een tiental jaren geleden. “Je weet dat je hier vroeg of laat voor extra kosten komt te staan. In een nieuwbouwappartement voldoet alles in principe aan de recentste normen, maar daar staat een veel hogere prijs tegenover. Een keuze die je zal moeten afwegen.”